Povratak

Krmeljave oči i otečeni očni kapci mačića - upala očiju | Konjunktivitis i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam se jer mače staro 2 mjeseca ima problem sa očima, stalno  su krmeljave, a kapci su mu otečeni. Oči mu čistim vatom i ohlađenom proključalom vodom, ali se nakon sat vremena otprilike oči opet zatvore. Također, kada "progleda" primjetila sam da mu se ne vide očna šarenica i zjenica jer ne može do kraja otvoriti oči. Što se tiče ponašanja i hrane, s tim je sve uredu, mače jede redovno i prilično je razigrano. Vaše mišljenje  u vezi ovoga bi mi veoma značilo. Slike koje ću priložiti su uslikane nakon čišćenja sa  ohlađenom proključalom vodom i vatom. Unaprijed hvala, Lejla

O: Konjunktivitis je upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive). Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Uzroci konjunktivitisa mogu biti mehanički (prašina, vjetar, hladnoća), kemijski (kiseline, lužine),  različiti mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice i dr.), nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije. Konjunktivitis je često jedan od simptoma neke od zaraznih ili nezaraznih bolesti. Kod mačića je uzrok infekcije najčešće herpes virus. Simptomi koji se mogu vidjeti su  zatvorene oči, otečeni kapci, a javlja se i iscjedak iz oka.

Često dolazi do komplikacija zbog sekundarne bakterijske infekcije zbog čega je iscjedak iz oka gnojan. Ukoliko se ovakve infekcije ne liječe, može doći do oštećenja svih struktura oka, što za posljedicu može imati trajni gubitak vida. Kod mačića se uz konjunktivitis često javlja i kihanje, kašalj i iscjedak iz nosa.

Upalu očiju je od početka trebalo liječiti lokalno antibioticima, podizanjem opće otpornosti organizma vitaminima, čišćenjem ljubimca od unutarnjih i vanjskih parazita, a ako bi veterinar nakon pregleda odredio i liječenjem sistemski anitibioticima (injekcija ili tableta).

Svakodnevna njega očiju je jako važna, a to podrazumijeva ispiranje oka i uklanjanje gnoja. Budući da za upotrebu u veterini za liječenje očiju nije registriran niti jedan preparat, koriste se humani lijekovi (Chloramphenicol mast, Tobrex mast i kapi).  
 
Savjetujem  Vam da mačića  što prije odvedete veterinaru, kako bi se na vrijeme postavila dijagnoza i započelo sa terapijom, te izbjegle komplikacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr